В кюстендилското село Шишковци започва традиционният международен фестивал "Балканска черга“. Това съобщи за "Фокус“ Борислав Крумов, председател на Сдружение "Роден край“. Програмата ще продължи до 17 септември, включително.

Участници в събитието ще са фолклорни състави, художници, занаятчии и други от България, Македония и Сърбия. Фестивалът цели да популяризира местните традиции, култура и бит.

"Тази година организираме, малко бизнес изложение на фирми производители от селата, град Кюстендил и град Босилеград, Република Сърбия. Това са малки предприятия, които преработват местна земеделска продукция, осигуряват работни места и запазват хората в селата" сподели организаторът Борислав Крумов.

Той очаква много гости и участници в единадесетото издание на фестивала. " Хората от селото се включиха активно в подготовката, ще се участват и в конкурсите за домашна ракия , както и в дърпането на въже и канадска борба", каза Крумов.

Тази година ще има и детски работилници за стари занаяти, всеки може да се включи. На 16 септември е конкурсът за тестени изделия "Зелника на Майстора".

Венцеслав ИЛЧЕВ