Летен фестивал на везбеното и плетаческото изкуство предстои във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. В програмата на двудневното събитие са включени творчески работилници за плетива и бродерии, изложение-базар, творчески срещи. Проявата ще премине под надслова "Времето, извезано в шевизи, изпетено в дантели“.

В първия ден – 23 юни /петък/ от 11:00 часа в хан "Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия в старата столица ще бъде открито изложението-базар "Шарен свят" на традиционните занаяти и ръчното изкуство с участието на читалища, клубове и сдружения от село Бранещ – Румъния, Велико Търново, Дебелец и Варна. Великотърновци и гости на града ще могат да се насладят и на дефиле с народни носии. Малко по-късно от 13:00 часа в музей "Сарафкина къща“ ще бъде открита изложбата "Шевиците – познати и непознати" на автентични образци от музеите във Велико Търново, Габрово, Дряново, Трявна и Елена. В следобедните часове е предвидена и творческа среща на музеи, клубове и читалища.

На следващия ден изложбата-базар ще е отворена от 9:00 до 13:00 часа, а мястото отново ще е Самоводската чаршия.

Организатори на фестивала са Народно читалище "Надежда 1869" и Община Велико Търново, с подкрепата на Регионален исторически музей – Велико Търново.