Безсрочен протест започват земеделски производители от цялата страна, предаде кореспондент на "Фокус“. Ефективните дейности стартират официално в понеделник, като първоначално ще са по възлови точки в България. Земеделците планират да блокират с тежка техника основни пътни артерии, сред които и гранични пунктове. Местата, на които те ще протестират все още не са определени. Във вторник те ще се пренесат в столицата, като идеята е и София да бъде блокирана. Решението бе взето на среща на браншови организации, която се проведе в търновското село Арбанаси. В нея се включиха общо 26 браншови организации. До края на деня или утре ще бъде изпратена и декларация до МЗ.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви, че секторът настоява за продължаване забраната за внос на украинско зърно – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

"Настояваме още за въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна“, посочи още Проданов.

Повече за исканията на сектора чуйте в звуковия файл. Говорi Илия Проданов, председател на НАЗ.

Луиза ТРАНЧЕВА