На Празник на захарната метла канят в горнооряховското село Стрелец. От Общината в железничарския град уточняват за Агенция "Фокус“, че събитието "се завръща“ след двугодишно прекъсване заради ковид пандемията. Седмото издание на проявата ще се случи на 15 октомври /събота/ и започва в 10:00 часа. Цялата програма ще е в центъра на селото, поясняват организаторите от Кметството, НЧ "Заря – 1900“ и Клубът на пенсионера "Нов век“.

Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от самото основаване на селото през ХVІІІ век. Климатът, наподобяващ този от Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на растението. Хората тогава са се събирали в специални помещения, за да извлекат соковете от метлите и да ги превърнат в маджун, който на други места в страната наричали петмез. По време на турското робство, преди появата на захарната метла, маджунът се правел от дини и пъпеши.

С разпространението на метлата обаче, тя става абсолютно предпочитана заради високата захарност. Процесът по направата на маджуна е бавен и отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента. Метлата трябва да се окопава редовно, а при нужда и да се разрежда. Отглеждането й наподобява това на царевицата, с разлика, че метлата е по-сухоустойчива.

На празничния ден, гостите ще имат възможността да опитат маджун и други кулинарни изкушения. Ще се насладят и на изпълненията на фолклорни изпълнители от общината.