На 14 октомври, когато православната църква почита св. Петка Българска, храмът в Докатичево посреща миряни – за един от най-големите си празници – своето освещаване.

Основен организатор на празника отново е сърцатата Ангелина Попова, много млади хора и най-вече – родените и израснали, свързали детството и младостта си с Докатичево, предаде "Фокус“.

"Организацията за празника започнах отдалече. – споделя Ангелина Попова. – Горда съм, че много млади хора помагат, но към нас могат да се присъединят още хора – очакваме ги. Искам да възродим традицията – отново каня всички в носии така, както е било някога. Да възобновим чистата вяра. Да се поклоним на тези свети места. Да се смирим и станем по-добри.“

Тя пак ще сложи стогодишната фута на нейната баба, за да е силна в този път – на възраждане.

Поканила е и очаква в близките дни научни работници и специалисти от Регионалния исторически музей - Благоевград, за да им покаже светините – храма "Св. Неделя, светите места около параклиса "Св. Георги“, старото гробище Св. Тодор. И вярва, че ще ги "запали“ да помагат – за реконструкция и консервация на 163 годишния храм, за научни проучвания и разкопки.

Храмът в Докатичево е в подножието на четири планина: Рила, Пирин, Малешевска и Влахина. И това е един от най-красивите и стари храмове в община Симитли, където – с основаването му е бликнала света вода, но с Крупнишкото земетресение се е отдалечила на няколко метра от храма. Пак – близо до църквата. Казват, че е лековита – лекува очни болести и ти става леко като си измиеш лицето...Построен през 1860, храмът и до днес достойно отстоява своята мисия и има два празника – храмов – винаги на 7 юли и на 14 октомври, когато тържествено е осветен.

Тези светини, според Ангелина Попова, природата, историята, културата, традициите могат да бъдат изключително привлекателни за български и чужди туристи.

На 14 октомври, 163 годишният храм "Св. Неделя“ очаква всички – за тържествена Света литургия.

"Облечете традиционна българска носия, замесете хляб и елате в храма смирени и чисти! - приканва Ангелина Попова. - Да възродим традицията и заедно да дадем живот на светите места на община Симитли!"