Митническите служители на Митнически пункт Летище Бургас иззеха 2569 кутии (51 380 къса) цигари от багажа на петима пътници, български граждани, съобщиха от Агенция "Митници". 

Петимата пасажери (две жени и трима мъже) са пътували през периода 31 март - 3 април 2023 г. с полети за Лондон, Великобритания. Преминали са през "зелен коридор“ - нищо за деклариране, след което е извършена митническа проверка на техния багаж, при съвместни действия със служителите от Гранична полиция. В хода на проверките митническите инспектори установяват в ръчния и чекиран багаж на всеки един от петимата пътници съответно 700, 520, 500, 450 и 399 кутии цигари от различни търговски марки. Тютюневите изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни в търговски количества и в нарушение на митническото законодателство. Срещу петимата български граждани са съставени актове за установените административни нарушения. 

Само през първите три месеца на годината митническите служители на МП Летище Бургас са иззели 244 740 къса (12 237 кутии) цигари от багаж на пътници. Всички нарушители са български граждани и са пътували за Великобритания, а пренасяните от тях цигари са били в търговски количества.

595 120 къса (29 756 кутии) цигари са задържани и през 2022 г. при митнически проверки на багажа на пътници на МП Летище Бургас. Иззетите тютюневи изделия са с български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на митническото и акцизно законодателство.

ТД Митница Бургас напомня на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт, че могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български акцизен бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни. Пътници, които пренасят количества над лимита, подлежат на глоба. Цигарите, предмет на нарушение, се задържат.