Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се включи във военния ритуал за Архангелова задушница в Троян и почете паметта на загиналите. Тя поднесе венец пред Паметника на жертвите във войните, върху който са изписани имената на героите, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В събитието участваха още кметът на Община Троян Донка Михайлова, началникът на гарнизон Ловеч полк. Светослав Църовски, офицери от военните формирования в Ловеч и Троян.

Заупокойна панихида отслужи Ловчанският митрополит Гавриил. Панихидата е за всички загинали български войници и офицери във войните за освобождение и обединение на България, както и за загиналите в изпълнение на военния си дълг военнослужещи.

"Те са дали най-скъпото, което имат – животът си, за да се осъществи нашият идеал“, каза Гавриил.

Подобен ритуал в Троян се провежда за първи път сега, на 05.11.2022 г., когато е Архангелова задушница и когато се споменават всички загинали воини. Включиха се представители на военно-патриотичните организации и сдружения, както и началниците на военни формировирования от гарнизона. В събитието участва и Представителен младежки духов оркестър – Троян, членове на Националното дружество"Традиция“ от регионален клон "34-ти пехотен Троянски полк“, които развяха реплики на бойните полкови знамена. Красивият ритуал бе наблюдаван от много граждани.