На 11 март се дипломира първият випуск магистър-фармацевти на Медицински университет – Плевен, съобщиха от висшето учебно заведение. На 11 март 2022 г., петък, от 11:00 ч в зала "Александър Флеминг“ на Факултет "Фармация“ ще се проведе тържествена церемония по дипломиране на първия випуск 2021 магистър-фармацевти на Медицински университет – Плевен. След успешно завършен 5-годишен курс на обучение, дипломи за магистър-фармацевт ще получат 26 дипломанти, от които четирима са с отличен успех. Отличничката на випуска маг.-фарм. Неляй Кутолиева ще приветства своите колеги и ще отговори на приветствията на гостите на празничното събитие. Освен плакети "Отличник“ и луксозни дипломи, магистър-фармацевтите с отличен успех ще получат грамоти от Българския фармацевтичен съюз и освобождаване от членски внос за една година. След като абсолвентите произнесат тържествено клетва-слово на магистър-фармацевта, Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров ще връчи официално дипломите и подаръците на Випуск 2021.

През 2014 г. с първа копка стартира изграждането на нов модерен факултет по фармация за обучение на магистър-фармацевти в Медицински университет - Плевен. Факултет "Фармация“ е четвъртият факултет нависшето училище, създаден през 2016 г. с решение на Народното събрание от 30 март. С това става факт постигането на най-високата стратегическа цел на Ръководството с ректор проф. д-р Славчо Томов – разкриване на четвърто основно звено в структурата на университета след факултетите по медицина, обществено здраве и здравни грижи. През академична 2016/2017 година стартира обучението на първия випуск по държавна поръчка в специалност "Фармация“.

Официалното откриване на Факултета по фармация е на 1 ноември 2018 г. с тържествена церемония. Първата програмна акредитация на специалност "Фармация“ е получена през 2019 г. с отлична оценка за срок от 6 години и с увеличен капацитет от 450 студенти. В новопостроената сграда на Факултета са изградени и оборудвани със специализирана апаратура 15 учебни и 4 научни лаборатории, както и 6 лекционни зали. За текущата учебна година във Факултета по фармация се обучават близо 300 студенти – бъдещи магистър-фармацевти.

През 2017 г. Факултет "Фармация“ става член на Европейската Асоциация на факултетите по фармация, която е най-авторитетната европейска организация по проблемите на фармацевтичното образование. За сравнително краткия период от създаването си Факултетът по фармация на МУ-Плевен се утвърди на картата на фармацевтичното образование в България с иновативност и бързи темпове на развитие.