1 април е по-специален от всякога. Музей "Дом на хумора и сатирата" отваря врати за своята 52-ра годишнина и е подготвил празнична програма за почитателите на изкуството през целия ден. Събитията са подходящи за малки и големи, а както винаги на празник -  входът е свободен. "Ако сте готови за ден пълен със смях и изкуство, присъединете се към нас в Музея на хумора и сатирата в Габрово!" – приканват организаторите от най-веселата къща в света.

Програмата за празничния ден ще започне още сутринта, когато ще бъде обявено името на огромното пухкаво коте, което в края на миналата година удобно се настани в музея на хумора, и оттогава посреща и радва посетителите. Появата му обаче беше свързана с един основен проблем и той беше, че Безименното Коте си нямаше свое име. Затова музейният екип предприе стъпки да бъде измислено най-смешното и подходящо име като обяви конкурс, а предложенията на кръстниците бяха подложени на явно гласуване в социалните мрежи. Така на 1 април в 9:00 ч. най-накрая ще бъде разгадана загадката с името на Безименното Коте и неговия кръстник.

В програмата са предвидени две детски ателиета - “Първоаприлска шега" в Залата на жирафите от 10:00 ч. и “Шарж и авто-шарж" с Ивайло Цветков в зала 7, което започва в 15:00 ч.

В 12:00 ч. ще се състои награждаване на победителите от конкурса “Тийн куратор", който се проведе в периода 28.02. – 29.03.2024 и беше насочен към ученици от 8 до 12 клас. Те имаха за задачата да създадат авторска концепция за експозиция с произведения от най-голямата колекция с хумористични и сатирични произведения на изкуството в България, а темата зададена от организаторите от Дома на хумора и сатирата беше “За цената на…“.

Основен акцент в програмата е откриването на изложбите 10% Карнавал" - фотографии, запечатали атмосферата на Габровския карнавал през последните 10 години, и "60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство" - юбилейна изложба на Ивайло Цветков. Той е един от най-активните карикатуристи в България. Носител на редица международни награди, не пропуска да реагира на политическите събития у нас и по света чрез своите шаржови портрети и карикатури. През 2022 е удостоен с Голямата награда “Златен Езоп" в раздел “Карикатура" в 25-тото Габровско биенале. В юбилейната си самостоятелна изложба в Музея на хумора и сатирата Ивайло Цветков гостува със 109 творби – шаржове и карикатури, 38 от които са носители на призови награди от конкурси в Европа, Азия и Латинска Америка. 

Присъединете се към празника на хумора и шегата и не забравяйте мотото на Музея, завещано от великия сатирик Радой Ралин: “Светът е оцелял, защото се е смял!"