Националният военен университет "Васил Левски“ ще отбележи празника на Търновския гарнизон, предаде кореспондент на "Фокус“. Военният ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметник "Майка България“ ще започне 17:30 часа. Той ще е съпроводен и с изпълнения на маршова музика от оркестъра при НВУ.

"Фокус“ припомня, че честването на празника бе възстановено, след 68-годишно прекъсване, през 2015 година. Още тогава инициативата на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса получи подкрепата на Община Велико Търново, кмета Даниел Панов и Националния военен университет "Васил Левски".

Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 година е и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз-Бунархисар през 1912 година, по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Празникът е честван до 1947 година и е сред най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини.