НКЖИ внесоха днес документацията за Бетонния мост, който предстои да се реконструира. Документацията включва проекта за новото съоръжение и анекса към договора с фирмата изпълнител "Трейс груп холд" АД, която прави пробива под централна жп гара, научи Plovdiv24.bg.  

В анекса към договора между НКЖИ и "Трейс груп холд" изрично е записано, че изпълнителят ще извърши демонтаж и монтаж на мостовото съоръжение, като дейностите ще продължат 6 месеца, каза за медията ни заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов.

Експертите от общината ще разгледат проекта и ще подготвят издаването на строително разрешение. Затварянето на моста е планирано за втората половина на април и най-късно през май трябва да започне същинската работа. Според предварителните намерения, обектът трябва да бъде приключен най-късно до 15 ноември. Така няма да се влиза в неблагоприятния за строителство зимен сезон, а освен това целият проект, изпълняван с финансиране от ЕС, ще завърши в срок. Ако не се спази утвърдения от Европа график, има вероятност да бъдат наложени големи финансови неустойки на държавата.

Автомобилният тунел е част от големия проект на НКЖИ за модернизация на жп ареал Пловдив. Първоначално се предвиждаше пълно премахване на Бетонния мост, но след протести на пловдивската общественост и след настояването на градските власти държавната компания склони той да бъде реконструиран. Съоръжението над  железопътните линии трябва да бъде повдигнато с 1,40 метра, за да може влаковете безпроблемно да минават и да не се налага да свалят пантографите от контактната мрежа.

За съжаление няма шансове да се отвори временно за движение прелезът на Сточна гара, който беше затворен преди десетилетие. КАТ и ОП ОКТ се обявили  категорично против, тъй като "Кукуш" и съседните улици нямат капацитет да поемат голям трафик.

Другата причина е, че от източната страна на прелеза предстои изграждането на временен перон за влаковете от/за Асеновград, който всеки ден превозва стотици ученици и работещи в двете посоки.