През следващото денонощие времето ще остане динамично. Над много райони в цялата страна ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ-МОСВ. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. На места количествата ще са значителни и има условия за градушки. Вечерта валежите ще отслабват. Ще духа слаб в източните райони до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 25 °, в София - около 21°. Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър с източна компонента. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 9°. Над Черноморието ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни интензивни валежи, в отделни райони придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури ще са 20°-23°, близки до температурата на морската. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

ХИДРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дунавски басейн: В периода 10-12.06 в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива в целия басейн, очакват се и локални разливи. През нощта на 12 срещу 13.06 и през деня на 13.06 речните нива ще започнат да се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения на нивата в средните и долни течения на основните реки. Във вечерните часове на 13.06 ще има нови повишения в резултат на валежи във целите водосбори на р. Вит, р. Осъм и р. Янтра и е планинските части от останалите водосбори в басейна.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва: В следобедните и вечерни часове на 10.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Огоста (във водосбора на р. Дългоделска Огоста), в горната и средната част от водосбора на р. Искър (по основната река и във водосборите на реките Малък Искър, Бебреш, Суха, Батулийска, Елешница, Лесновска, Макоцевска, Владайска, Перловска, Слатинска, Витошка Бистрица, Егуля, Планщица, Палакария, Шипочница, Мусаленска Бистрица, Черни Искър, Леви Искър, Лакатица и Бели Искър), в горната част от водосбора на р. Вит (по основната река и във водосборите на реките Лесидренска, Черна река и Черни Вит), в горната част от водосбора на р. Осъм (във водосборите на реките Черни Осъм, Крайовица и Бели Осъм ), в горната част от водосбора на р. Янтра (във водосбора на р. Видима); През нощта срещу 11.06.2022 г. и сутринта на 11.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Лом (по основното течение), в горната и средната част от водосбора на р. Огоста ( по основната река и във водосборите на реките Превалска, Ботуня, Въртешница, Черна, Бяла, Дългоделска, Лопушанска, Бързия, Берковска, Врещица, Златица и Мартиновска), в горната и средната част от водосбора на р. Искър ( по основната река и във водосборите на реките Малък Искър, Бебреш, Суха, Батулийска, Елешница, Блато, Сливнишка, Костинбродска, Лесновска, Макоцевска, Банкенска, Владайска, Перловска, Слатинска, Суходолска, Витошка Бистрица, Егуля, Планщица, Палакария, Шипочница, Мусаленска Бистрица и Лакатица), в горната част от водосбора на р. Вит (по основната река и във водосборите на реките Черни Вит и Лесидренска).

Моделът за водосбора на р. Огоста прогнозира: Прогнозираните водни количества на 11, 12 и 13.06.2022 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (10.06) и през следващите три дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива във водосбора, като се очаква на 11.06 водните количества в горната част от водосбора (на р. Дългоделска Огоста при с. Говежда и на р. Огоста при с. Гаврил Геново) да преминат жълтия праг на внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 11, 12 и 13.06.2022 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (10.06) и през следващите три дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива във водосбора. Водното количество на р. Искър при гр. Нови Искър ще премине жълтия праг за внимание на 11.06.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества на 11, 12 и 13.06.2022 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (10.06) и през следващите три дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества във водосбора на р. Черни Лом на 11, 12, 13, 14 и 15.06.2022 г. ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. В периода 10-12.06 в резултат на валежи ще има повишения на нивата във водосбора. На 13, 14 и 15.06 речните нива ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане през първите два дни ще има повишения на нивата в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес (10.06) и през следващите два дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива в целия басейн, възможни са и локални разливи в периода 11-12.06 във водосборите на реките южно от гр. Бургас. На 13.06 речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като в резултат на оттичане повишения ще има в средните и долните течения на реките.

Моделът за водосбора на р. Айтоска прогнозира: Прогнозираните водни количества на 11, 12 и 13.06.2022 г. ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес (10.06) и през следващите два дни речните нива във водосбора ще се повишават. На 13.06 речните нива във водосбора ще започнат да се понижават, като в резултат на оттичане повишения ще има в средното и долното течение на реката.

Моделът за водосбора на р. Факийска прогнозира: Прогнозираните водни количества във водосбора на р. Факийска на 11, 12, 13, 14 и 15.06.2022 г. ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес (10.06) и през следващите два дни, в резултат на валежи, ще има повишения на речните нива в целия водосбор. В периода 13-15.06 речните нива ще се понижават, като в резултат на оттичане на 13.06 все още повишения е има в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Източнобеломорски басейн: Днес (10.06) и през следващите два дни в резултат на валежи се очакват значителни повишения на речните нива в целия басейн, възможни са и локални разливи. На 13.06 в по-голямата част от басейна речните нива ще започнат да се понижават, като в резултат на оттичане повишения ще има в средните и долни течения на основните реки. Нови повишения в резултат на валежи ще има в следобедните и вечерни часове на 13.06 в планинските части от водосборите на р. Тунджа и р. Марица.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва: На 10.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Тунджа (във водосборите на реките Тъжа и Турийска ), в горната и средната част от водосбора на р. Марица, в горната част от водосбора на р. Арда (по основната река); През нощта срещу 11.06.2022 г. в средната част от водосбора на р. Марица (по основната река и във водосборите на реките Тополница, Буновщица, Мирковска, Смолска, Мътивир, Луда Яна, Солудервентска, Очушница, Гуцалска, Ибър, Стара/Костенецка, Чаирска, Крива и Яденица); В обедните и следобедните часове на 11.06.2022 г. в средната част от водосбора на р. Марица (във водосбора на р. Стряма).

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира:

• Водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ прогнозира:

• Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес (10.06) и през следващите три дни в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в целия басейн, възможни са и локални разливи.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва: На 10.06.2022 г. във водосбора на р. Струма (по основната река и във водосборите на реките Арката, Тополница, Глогошка, Новоселска, Гращица, Градевска, Влахинска, Санданска Бистрица, Мелнишка и Дяволска ), във водосбора на р. Пиринска Бистрица, във водосбора на р. Места, в долната част от водосбора на р. Доспат (по основната река и във водосборите на реките Жижовска и Осиковска); През нощта срещу 11.06 и сутринта на 11.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Места (във водосборите на реките Бяла, Бъндерица, Демяница и Исток),във водосбора на р. Струма (по основната река и във водосборите на реките Конска, Брезнишка, Мещичка, Треклянска, Явор, Светля, Арката, Драговищица, Ломничка, Тополница, Соволянска Бистрица, Глогошка, Новоселска, Берсинска, Гращица, Елешница, Църна, Хърсовска, Градевска, Сушичка, Влахинска, Санданска Бистрица и Дяволска).

За 11.06.2022 г. от НИМХ-МОСВ е обявен "оранжев“ код за продължителни валежи, локално се очакват нови значителни количества до 35-50 mm в областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик и "жълт“ код за нови значителни валежи с количества 10-30 mm в останалата част от страната.