Почти 1,17 млн. лева са събрали публичните изпълнители на Националната агенция за приходите във Видин от началото на годината чрез автоматизираната система за уведомяване на НАП преди плащане от държавата към частни субекти. Почти 900 хил. лева от задълженията са внесени след наложени запори, а малко над 270 хил. лева са платени доброволно, съобщиха от приходната агенция.  

Информационната система "РМС – плащания“, която се администрира от Министерството на финансите изисква, преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали компанията няма неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения. Ако фирмата е длъжник към бюджета, публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането, за да погаси дълговете към бюджета. 

Общо подобрение на събираемостта отчитат още от приходната агенция във Видин, като съобщават, че почти 90 % от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки към края на август са били погасени – в срок или след предприемане на мерки за събирането им.