Н. Пр. Джузепина Дзара бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза на УХТ-Пловдив“ на тържествения Академичен съвет послучай 24 май в Университета по хранителни технологии.

На него присъстваха Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България, , Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасов, посланик на Република Аржентина в България, Н. Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. Гости бяха почетните консули на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, Роберто Санторели, президент на Конфиндустрия за България и изтъкнати представители на италианската общност у нас.

На тържеството дойдоха депутатът Гроздан Караджов и съпругата му Цецка Караджова, представители на местната власт, ректорите на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева и на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак, акад. Атанас Атанасов от БАН и членове на Съвета на настоятелите на УХТ.

Началото на церемонията бе оповестено от тромпети., а преди да връчи на г-жа Дзара регалиите на почетното звание – огърлие и папирус, ректорът проф. Пламен Моллов припомни, че решението за удостояване на Нейно Превъзходителство е взето от Академичния съвет на 31 март 2023 г. В мотивите е изтъкнат безспорният принос на посланик Джузепина Дзара за развитието на двустранните отношения между италианската академична общност и бизнес среди с УХТ. По нейна инициатива университетът участва в редица професионални форуми и семинари, организирани от Посолството на Италия в София, в сътрудничество с Федералиментаре и Конфиндустрия България, сред чиито представители са водещи фирми в хранителната и винарската промишленост. А всичко това дава нови възможности за утвърждаването на УХТ в международен мащаб като реномиран образователен и научен център в хранителната наука.

Първите думи на благодарност за оказаната чест на посланик Дзара бяха на български език. Тя увери, че признанието е много важно за нея, защото го получава в навечерието на 24 май и подчерта, че университетското образование е наистина най-високата задача, защото е решаващо за развитието на едно модерно общество.

Италия и България споделят голямо уважение към земеделието и към изкуството за преработка на храната, затова приемаме научните иновации без страх, вярваме на науката в нейните опити да подобри качеството на храната, заяви Н. Пр. Дзара.

Цитирайки мъдростта на италианците, че на масата не се остарява, тя призова да защитаваме културата на хранене като източник на благосъстояние и момент на споделяне. Освен това трябва да запазваме богатството на хранителното разнообразие на всяка страна.

След нейното слово проф. Моллов увери, че за него е висока чест да представи писателя Димитър Недков, който в навечерието на най-светлия български празник 24 май, за да изнесе академично слово, посветено на УХТ.

Известният творец сподели, че когато се опитал да добие представа за университета, названията на преподаваните специалности родили в неговото въображение абстрактната идея за "Нов Ноев ковчег“ – два пъти по-голям от първообраза си, побрал и лабораториите на УХТ, неговите мъдреци, учени, администратори и най-перспективните студенти. След това увери, че няма да е лесно на съвременния Ной и изрази съмнение дали ще успее, достигнал новата обетована земя, да засади спасената лоза, да обере плода и да се опияни от виното, заслужено след изпълнената мисия. "Без вас и делото ви, едва ли! Обречени сте да бъдете съставляващите елементи на енигмата, която ще се нарича ALMA MATER ALIMENTORUM“, обърна се към препълнената аула той.

След като припомни, че 70-тата годишнина е вратата към мъдростта – към незаличимото и пожела на университета "на добър час в бъдещето…“

По традиция на тържествения Академичен съвет проф. Моллов връчи дипломите на 9 преподаватели, повишени в академична длъжност. С почетни плакети "70 години УХТ“ бяха удостоени доайените и изкачилият Еверест доц. Иван Вълчев. Признателни сме на ръководството, че не ни забрави за честванията по повод 70-та годишнина и че нашият труд и постижения в науката се ценят, заяви от тяхно име проф. Асен Конарев.

Проф. Моллов съобщи, че за трета поредна година УХТ е включен в престижната международна класация на университетите SCImago institutions ranking, в която за 2023 г. присъстват само 16 български университета, като УХТ е на първа позиция.