За 13-та поредна година културният форум "Банско Опера Фест“ ще събере на централния площад в курортния град любителите на класическото изкуство. На 26 август (петък) гостите и жителите на Банско ще се насладят на мюзикъла "Брилянтин", а на 27 август Държавна опера Варна ще представи новата си оперна продукция "Ромео и Жулиета“, съобщиха от общината.

Мюзикълът "Брилянтин“, създаден преди точно 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е вдъхновен от субкултурата на Грийзърите, възникнала през 50–60те години на 20 век. Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност, както в САЩ, така и в Европа. Най-голяма популярност мюзикълът печели след кино екранизацията му с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, която ни напусна само преди броени дни.

Според режисьорът на "Брилянтин“ Сребрина Соколова: "Въпреки донякъде сложната и сериозна проблематика, която засяга, мюзикълът се възприема изключително леко и забавно, благодарение на своята музика и действен хумор в диалозите. Спектакълът завършва с песента "Да вървим заедно“ - само чрез приятелство, разбиране, емпатия, всеки може да е верен на себе си и няма нищо против различността на другия. Тази индивидуалност е в основата на изграждане на характера на героите, показан чрез всеки структурен елемент на нашата постановка – текст, мизансцен, хореография, костюм, декор, музика. Всеки един от тези елементи, създават уникалността на този вечно актуален мюзикъл, носещ радост, светлина, веселие, оптимизъм - все неща, към които винаги ще се стремим и от които винаги ще имаме нужда.“

На сцената на Банско Опера Фест в ролята на Дани ще гледаме Велин Михайлов, звездата на българския мюзикъл Лилия Илиева ще е Санди, в ролята на Бети ще се превъплъти Волена Апостолова, Даниел Христов ще е Кеники. Балет и оркестър на Държавна опера Варна.

Произведението на Шекспир "Ромео и Жулиета“ е вдъхновение за стотици театрални режисьори и над 40 оперни композитори. На този фон категорично изпъква операта на Шарл Гуно, нарицателна за френския романтизъм с неговата чувственост, финес и вокална грация. Тя е рядък пример за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с красотата на мелодиите и изящната оркестрация.

Към тези характеристики се придържат в прочита си диригент-постановчикът на премиерната продукция на Държавна опера Варна Светослав Борисов и режисьорът Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на РС Македония.

"Шекспировата "Ромео и Жулиета" често се свежда до любовна история. Но това е и разказ за две семейства, които дори след смъртта на децата си, не осъзнават безумието на враждата помежду си", подчертава Урсула Хорнер.

Партиите в "Ромео и Жулиета“ изпълняват Мария Павлова – Жулиета, Рейналдо Дроз – Ромео, Евгений Станимиров – Лоренцо, Меркуцио – Иво Йорданов, Стефано – Лилия Илиева, Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, херцогът на Верона – Гео Чобанов и др. Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Организаторите на Банско Опера Фест - Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик напомнят, че входът е свободен, мястото е площад "Никола Вапцаров", а последните дни на август са отличен избор за почивка в полите на Пирин.