Аржентинският музикант Пабло Мецелани, който е влюбен в българската народна музика, ще гостува в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Днес от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните изкуства той ще изнесе концерт с автентичен аржентински фолклор. Входът е безплатен.

Пабло e аржентински музикант, преподава и води курсове по етническа и популярна аржентинска музика. Участва в множество шоу програми в Аржентина, Испания, Франция и др. В България завършва музикалното си образование в АМТИИ - Пловдив. Пее, свири на гайда, тамбура, кавал, китара, кларнет и др. Обяснява, че ги е броил и че към днешна дата може да свири на 142 инструмента, говори много добре български език и при всяко свое идване в родината ни, се старае да научи още нещо за уникалния български фолклор.

Роден в Банфийлд, Буенос Айрес, Аржентина, започва музикалното си образование в родния си град. Той е извършил класификацията и дефинирането на музикалните инструменти на Американския музей на Ломас де Замора. Получава стипендия от българското правителство за специалност "Музикален фолклор" в Академията за музикално и танцово изкуство (А.М.Т.И.И.) в Пловдив. Извършва задълбочени изследвания и разпространение в областта на етнографията и органологията. Преподава курсове по етническа и популярна аржентинска музика в Африкано-азиатския институт във Виена, Австрия.

Освен това преподава музикален фолклор в Общинското танцово училище в Буенос Айрес, Аржентина. Представя като дидактически концерт колекцията си от оригинални етнографски и популярни музикални инструменти от различни части на света, с името "Звуци на света".

Композиторът Микел Салас поиска да участва като български гайдар в записа на саундтрака на филмова продукция, направена между Англия и Испания, озаглавена "Второ име" от режисьора Пако Плаза.

Неговата музикална дейност се характеризира с покриване на най-различни музикални стилове, винаги с обща характеристика, популярна музика и представяне на различни проекти, както като солист, така и в сътрудничество с други музиканти.

Рени АТАНАСОВА