Първият международен джаз фестивал в Перник ще събере на една сцена музиканти от цял свят на Пернишката крепост, съобщиха от Общината.

В събитието, което ще се проведе на 11 и 12 август и ще бъде със свободен вход, ще вземат участие номинираната за Грами Тана Алекса, австралийската група "Brekky Boy“ както и датската звезда Ida Nielsen, която шест години бе част от групата на световната музикална звезда Prince, а в Перник ще свири с американската група "Funkbots“. В събитието ще се включат още обичаните от публиката по цял свят "Euro Cubans“, които ще изпълнят световни джаз хитове заедно с Juan de Marcos González, Juan Munguia и Carlos D'l Puerto. Групата, в която участват четиринадесет музиканти от Куба и Европа популяризира кубинската музика и джаза на най големите световни фестивали.

Пред гостите на фестивала в двата дни ще се представят и интернационалната джаз формация ,в която участват сръбските музиканти Алма Мичич и Рале Мичич, българинът Петър Славов и американският барабанист Грегъри Хътчинсън, както и любимците на любителите на джаза, полската група "Tantfreaky“.

Първият международен джаз фестивал в Перник се организира от Община Перник, съвместно с Фондация "Култура Перник“, НЧ "Нови Хоризонти 2009“ и Фондация "NIŠVILLE“.