Вълнуващ гала концерт очаква публиката във Варна тази неделя – един спектакъл, зареден със силното желание на учители и ученици да предадат на публиката творческия импулс на основателите на легендарното Музикално училище - сега Национално училище по изкуствата “Добри Христов". От 18:00 на 25 февруари в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център вдъхновените млади таланти и техните преподаватели ще представят програма, в която ще блестят възпитаниците на музикалните и сценични специалности.

“В този спектакъл ще разкажем историята на училището – от неговото основаване до наши дни - споделя директорът на НУИ “Добри Христов" Румяна Петрова. - Чрез музика, танц и картини ще проследим създаването на различните специалности и ще обърнем специално внимание на учителите, които през годините са оставили своя отпечатък върху учебния и творческия живот на училището.

Първият концерт, състоял се на 25 февруари 1945 г., демонстрира на варненската общественост идеалите и ценностите на основателите на музикалното училище, които са и първите преподаватели в него. Днес ще пресъздадем това начало със същите специалности: диригент, пианист, цигулар и оперен певец, ще прозвучи и същото произведение, с което е започнал концерта през 1945 г. - симфоничната увертюра "Егмонт“ от Лудвиг ван Бетовен, а на сцената ще излязат учениците в ролите на диригент, оркестър и солисти.

След емблематичното начало, символизиращо развитието и възхода на музикалното училище, нашият гала концерт ще продължи с разказ за постепенното въвеждане през годините на различните специалности – танцови, фолклорни, визуални. Сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще бъде завладяна от професионализма на солистите и представителните състави от музикални и сценични изкуства, а във фоайето на комплекса зрителите ще могат да се насладят и на изложба с творби на ученици.

Датата 25 февруари носи огромен емоционален заряд за всеки ученик и учител, който се е докоснал до Национално училище по изкуствата във Варна, затова ние отбелязваме тази дата с различно събитие всяка година.

През 2024 г., в навечерието на предстоящата 80-годишнина от основаването ни, искаме да документираме историята ни дотук и да я споделим с нашата вярна публика. Почетни гости на концерта ще бъдат всички учители, които през годините са работили в училището и са оставили своята следа тук.

Началото на концерта "79 години от началото“ на 25.02.2024, неделя, е от 18:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.