Музикалният театър играе оперетата "Царицата на чардаша“ на 8 октомври, събота, от 19:00 часа в памет на тенора Арон Аронов, който почина на 85-годишна възраст през юли тази година, информират от театъра.

Творбата на Калман е емблематична за кариерата на Аронов, преминала на сцената на Музикалния театър. За 45 години творчески път той играе ролята на Едвин в 975  спектакъла на "Царицата на чардаша“  и 134 пъти ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплъщенията му в главните роли и на други ключови оперети от репертоара на Музикалния театър: Данило от "Веселата вдовица“; Граф Тасило от "Графиня Марица“;Айзенщайн, Фалке и Алфред от "Прилепът“; Баринкай и Хомонай от "Цигански барон“ и други.

"Царицата на чардаша“ на Музикалния театър е класическа и в същото време съвременна трактовка на оперетата на Калман. Модерното в нея е не само в динамиката на действието, но е изведено и във взаимоотношенията между героите. Почитателите на оперетата ще се насладят на богатата оркестрация в музиката на Калман, увличащото и изпълнено с комични обрати либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография. 

Режисьор-постановчик  на спектакъла е Адриан Холендер, режисьор - Марияна Арсенова, диригент-постановчик - Любка Биаджони, сценографията е костюмите са дело на Иван Савов, хореографията на Мариан Стефанов, хормайстор е Людмил Горчев.

На 8 октомври в "Царицата на чардаша“ зрителите ще видят солистите: Добрина Икономова(Силва), Пеньо Пирозов(Едвин), Катерина Тупарова(Щаси), Александър Мутафчийски(Бони), Христо Сарафов(Фери Чаби), Светлана Иванова(Цилика). В останалите роли участват: Румен Григоров, Лъчезар Лазаров, Иван Панев, Георги-Маноел Димитров, Александър Василев, Грозданка Филипова. Оркестърът ще бъде под ръководството на Юли Дамянов, се казва още в прессъобщението.