XVI издание на Празника на горнооряховския суджук стягат в железничарския град. Кулинарната проява, която започна като еднодневно веселие, днес успя да се превърне в национално събитие, предаде репортер на "Фокус“. Пламен Мадемов, директор на Историческия музей в Горна Оряховица и един от основните организатори разкри пред медията ни, че тази година Празникът ще е от 9 до 11 юни.

Първата вечер ще е Балканска – със сръбско и гръцко участие. Във втората вечер на сцената ще се качат Жоро Любимеца, Галена и Меди. Ще има и много фолклорни състави – местни и от други краища на страната. Подготвили сме още традиционните кулинарни игри и викторини, основно на суджукарска тематика.

"Идеята ни е всички горнооряховчани и гости на града да имат възможност да опитат и да се насладят на този наш кулинарен деликатес – горнооряховския суджук, който напомням е и първия български кулинарен продукт, който получи защитено географско указание в Европа.

Някои от тях са традиционни и ги провеждаме още от първото издание през 2007-а. За най-бързо обелване на горнооряховски суджук, най-тънко нарязване на горнооряховски суджук, най-добре аранжирано плато с горнооряховски суджук“, разказва още Мадемов, като обещава и, че няма да има участник в игрите, който да си тръгне без награда.

Много скоро от Община Горна Оряховица ще представят и пълната програма на предстоящия XVI Празник на горнооряховския суджук.

Луиза ТРАНЧЕВА