Данните от проведеното изследване на Националния статистически институт за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата в област Бургас за 2022 г. показват, че 90.8% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, при средно 87.3% за страната. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро - Югоизток, предаде репортер на "Фокус". По-този показател спрямо предходната година е регистрирано увеличение със 7.9 процентни пункта. Област Бургас е на трето място по относителен дял на домакинствата с достъп до интернет. 

От лицата на възраст между 16 и 74 навършени години в област Бургас 83.3% използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично) през 2022 година. Спрямо 2021 г. е регистриран ръст от 5.8 процентни пункта. По този показател областта се нарежда на пето място след област Шумен с 84.7%, и преди област Варна с 83.1%. 

Мъжете в областта са по-активни от жените, като 87.1% от тях използват редовно интернет, при 79.6% за жените. Активността на мъжете в областта при използване на интернет е със 7.2 процентни по-висока от средната при мъжете за страната, а тази на жените - с 1.6 процентни пункта по-висока от средната при жените за страната.

От лицата с висше образование в област Бургас 93.8% използват редовно интернет, от лицата със средно образование - 85.8%, а от лицата с основно или по-ниско образование - 68.4%.

Относителният дял на лицата, използващи през последните 12 месеца услугите на електронното правителство е 21.7% за областта, при 26.4% средно за страната.