Окръжен съд – Монтана издаде присъда от седем години затвор за подсъдим, които той ще изтърпи при първоначален "строг“ режим и глоба от 30 000 лева в полза на държавата. Мъжът е обвинен в незаконно държане с цел разпространение на наркотични вещества в условията на опасен рецидив. Според документите по делото на 26 септември 2022 г. при специализирана полицейска операция служители на ОД на МВР – Монтана спрели на улица в областния град автомобил "Тойота Авенсис“, в който мъжът, с инициали М.М.И. пътувал на предната седалка. 

Полицаите забелязали, че той изхвърлил на задната седалка плик и при проверка установили, че в него има 58,48 грама амфетамин. По случая било образувано досъдебно производство, прокуратурата повдигнала обвинение за незаконно притежание с цел разпространение на наркотици. Същият ден при обиск в дома на приятелка на М. М. И., с инициали Г. П. Г., служителите на реда открили  под навесна конструкция в двора 1,82 гр амфетамин на стойност 54,60 лева, 0,95 гр кетамин "party drug“ и 2,08 гр марихуана на стойност 12,48 лева.  

По случая е било образувано досъдебно производство, след приключването на което М. М. И. бе изправен пред съда. След като се запозна с всички документи по делото и изслуша свидетели, вещи лица, представителя на прокуратурата, защитата на подсъдимия и него, Окръжен съд – Монтана призна за виновен 34- годишния мъж, безработен, осъждан пет пъти за престъпления, свързани с наркотици. 

Съдът призна за невинен и оправда М. М. И. по обвинението за незаконно държане с цел разпространение на наркотични вещества – амфетамин, кетамин и марихуана, открити под навесна конструкция в дома на Г. П. Г. Присъдата може да протестира и обжалва в 15 дневен срок пред Апелативен съд – София.