Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо Калоян А., който е привлечен като обвиняем за отглеждане и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха от съда.

Според обвинението, 33- годишният мъж наел къща в местност "Евксиноград“, която превърнал в добре оборудвана оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа. При извършеното претърсване на имота били иззети над 1000 растения, над 9,630 грама суха тревиста маса, везни и други предмети. Преди два дни Калоян А. бил задържан на място и бил привлечен към наказателна отговорност.

Защитата на обвиняемия помоли съда за по- лека мярка за неотклонение – "домашен арест“, като посочи чистото съдебно минало на мъжа и наличието на постоянен адрес.

След като се запозна със становищата на страните и събраните до момента материали по делото, Варненският окръжен съд, прецени че са налице всички законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Свидетелските показания, извършените претърсвания и изземвания, и откритите предмети дават основание на съда да прецени, че Калоян А. е съпричастен към деянието, за което му е предявено обвинение. Предвид бе взета и направената експертна справка, от която става ясно, че иззетите растения и суха тревиста маса принадлежат към високорисковите наркотични вещества. Съдът изтъкна, че действително по делото няма доказателства, от които да бъде направен извод, че мъжът би могъл да се укрие. Той е с постоянен адрес и чисто съдебно минало. Едновременно с това, обаче създадената висока степен на организация за отглеждане на растенията от рода на конопа, при условията на конспиративност дават основание на съда да счете за реален риска Калоян А. да извърши престъпление срещу правосъдието. Обвинението срещу него е за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода“.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че към настоящият момент единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо Калоян А. е най- тежката – задържане под стража.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.