Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за неотклонение спрямо 59-годишния Валентин К., който е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха от съда. Досъдебното производство е започнало през февруари тази година. Мъжът е бил привлечен към наказателна отговорност на 26 октомври. Според обвинението, престъпната дейност е извършена в периода октомври 2021 до юни 2022 г. на територията на София и Варна.

Според адвоката на Валентин К., обвинението спрямо него не е достатъчно ясно, а предвид влошеното му здравословно състояние следвало той да търпи мярка за неотклонение, различна от най- тежката – задържане под стража.

След като се запозна със становището на страните и събраните до момента материали по делото, Варненският окръжен съд, прецени че може да направи обосновано подозрение за съпричастност на Валентин К. към повдигнатото обвинение. За съда бяха налице и другите законови изисквания - опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление, тъй като се касае за деяние с висока обществена опасност, което се наказва със затвор от 3 до 10 години. За да бъде установено текущото здравословно състояние на мъжа, съдът указа на прокуратурата да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза и определи като най-подходяща мярка за неотклонение спрямо Валентин К. най- тежката мярка -"задържане под стража“.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване.