Състав на Провадийския районен съд уважи искането на прокурор от Териториално отделение - Девня при Районна прокуратура - Варна и наложи мярка за неотклонение "задържане под стража“ на 39-годишен мъж от Провадия, привлечен към наказателна отговорност за противозаконно отнемане на чужди движими вещи - пари, извършено след употреба на заплаха.

Деянието е извършено рано сутринта на 30 август 2022 година. М.М. влязъл в игрална зала в град Провадия, заплашил служител в обекта с оръжие и поискал от него да му даде наличните си пари. Уплашен, крупието изпълнило исканията на 39-годишния обвиняем. М.М. взел сумата от 3000 лева и избягал от местопрестъплението, като се укрил.

Мъжът бил установен на 2 септември в град Варна. Привлечен е към наказателна отговорност за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК и е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ случая прокурор от ТО - Девня при Районна прокуратура – Варна с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение.

Съдът в Провадия уважи мотивите на прокуратурата, че престъплението, извършено от М.М., е с висока степен на обществена опасност и, ако не бъде задържан, обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление. Друг мотив за искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ е, че наказанието, предвидено в закона за това деяние, е "лишаване от свобода“ за срок от три до десет години, което е допълнителна причина обвиняемият да поиска да избяга от наказателно преследване.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Варна.