Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна срещу 29-годишния Г.Д., който, при условията на продължавано престъпление, използвал чужда банкова карта без съгласието на притежателя й за извършване на онлайн плащания – престъпление по член чл. 249, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

Обвиняемият и потърпевшият се познавали, играели заедно състезателни игри и членували в една и съща група в социална мрежа. През септември 2019 година ощетеният мъж помолил за съдействие Г.Д. за закупуването на онлайн игра, като за целта му предоставил снимки на банковата си карта и на личната си карта. Обвиняемият изпълнил молбата на своя познат, но запазил данните от платежния му инструмент. Имал намерение да ги използва без знанието и разрешението на собственика.

Скоро след това, 29-годишният мъж въвел данните в два сайта за онлайн залагания, където за периода от 26 декември 2022 година до 13 февруари 2022 година извършил множество залози и плащания (общо 603 броя) без знанието и съгласието на титуляря на банковата сметка. Освен това реализирал три плащания на сметка към мобилен оператор. Общият размер на сумата, с която Г.Д. ощетил потърпевшия мъж, възлизала на 10 983,19 лева.

Обвиняемият не е известен на органите на реда и не е осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години, както и глоба до двойния размер на получената сума.