Музеят в Кюстендил отчете 11 320 посетители за изминалата година. Пред Агенция "Фокус“ директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички заяви, че изминалата година е била успешна за културния институт. По отношение на броя посетители се отчитат с над 3 000 души повече, в сравнение с предходната година.

"Това е цифра, която не ни удовлетворява напълно, но смятам, че това е положително развитие на нещата. Най-добре посетена е била археологическата ни експозиция в зала "Асклепий“, както и музейният комплекс "Свети Георги“. За поредна година безспорен е успехът на образователната ни програма“, каза Валентин Дебочички. В тази връзка са проведени общо 49 заничания в детската музейна работилница. В заниманията са участвали 643 деца. "Това е прекрасно. Тази програма се приема добре и все повече се развива“, допълни Дебочички.

Директорът на кюстендилския музей допълни, че добре посетен е и специализираният детски музеен кът. Той е посетен от 1 033 деца.

"Традиционно силно направление на музея е научно-изследователската дейност на колегията. В рамките на миналата година са извършени спасителни археологически разкопки на един голям обект в Сапарева баня. Осъществено е наблюдение и на други четири обекта на територията на антична Германия“, заяви Валентин Дебочички.

Той изтъкна, че през изминалата година са излезли от печат четири монографични изследвания на специалисти от музея, наред с това музейните експерти са участвали в редица конференции в страната. В Кюстендил съща са проведени конференции. Една от тях е "Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и прилежащите им територии през вековете“.

"През 2022 година възстановихме съвместната конференция с историческия факултет на Софийски университет – "Кюстендилски четения“. Надявам се, че тази конференция ще продължи и през настоящата година“, допълни Дебочички.

Той открои и друга част от дейността на музея. Дейността по идентификация, регистрация и опазване на културно-историческите ценности. През изминалата година е направена над 300 движими културни ценности от метал и керамика, както и стенописи и икони. В резултат на тази дейност в състава на музейните фондове са включени над 300 археологически находки от теренни археологически проучвания, открити през последните 4 – 5 години.

Венцеслав ИЛЧЕВ