В Рила осъвременяват и реновират музея "Алекси Рилец“, съобщиха за Агенция "Фокус“ от Общината. Общинският музей, в качеството си на културен институт, съхранява, популяризира, проучва и опазва културно-историческото наследство в региона. Във фондовете на музея се съхраняват над 1200 фондови единици движими паметници на културата.

Богатото културно и историческо наследство предлага голям потенциал за постигане на социално сближаване чрез улеснен достъп до културно-историческото наследство. Този потенциал ще бъде използван в реализирането на проект "Подобрени условия за достъп и представяне на културното наследство в община Рила“, с помощта на който ще се подобри представянето на културното наследство и достъпа му до сегашните и бъдещите поколения.

По проекта е планирано осъвременяване и реновиране на музейното пространство, както и обновяване на музейните експозиции, целящи достигане до по-широк кръг заинтересовани страни чрез организиране на разнообразни събития и изложби, привличащи нови публики.

Като резултат от изпълнението на проекта ще бъдат ревитализирани пространства, интериор и елементи от екстериора на културния институт. Ще бъде организирана нова постоянна експозиция за представяне на културното наследство чрез иновативни технологии и средства, също така ще бъдат въведени иновативни практики в музея чрез активно приложение на дигиталните технологии и съвременна сценография

Венцеслав ИЛЧЕВ