С богати програми и безплатен вход музейните обекти в Казанлък ще отбележат Европейската нощ на музеите, предаде репортер на "Фокус".

През днешния ден Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства ще работи с вход свободен за всички посетители. В 11.00 часа ще бъде представена куклената постановка "Къщурка“ на театрално студио "Светът в детските длани“. От 16.00 до 19.00 часа ще има детско  кино  за  малки,  големи  и  още  по-големи  деца с прожекции на "Ну, погоди“, "Маша и мечокът“, "Плодчетата“, "Том и Джери“, "Смърфовете“, "Прасенцето Пепа“ и други, прожекция на диафилми с приказки "Задави се Меца“, "Вълкът и седемте козлета“, "Лисица и щъркел“, "Косе Босе“, "Маша и мечокът“ и други, както и прожекция на 8 мм киномашина на "Ну, погоди“. От 20.00 часа до полунощ ще бъдат прожектирани филмите от поредицата "Забранените кралства" на Илиян Дончев.

Литературно-художествен музей "Чудомир“ ще представи прожекция на филм, концерт и безплатен вход до изложбите с творби на Чудомир. Посетителите ще бъдат посрещнати от гостоприемните домакини с "виното на Чудомир и сладкото на Мара Чорбаджийска“ от смокинята в двора.

Художествената галерия в Казанлък и нейните филиали също се присъединяват към инициативата. При вход свободен през целия ден, за посетителите на Галерията и къщите-музеи на Дечко Узунов и Ненко Балкански се предлага програма с концерт, изложби, представяне на книга и работни ателиета. Инициативата ще стартира от 10.00 часа и ще завърши в полунощ с акустичен концерт на Свилен и Жоро от група "Остава“. През целия ден и до 4 юни, когато ще бъде Празника на розата, в чест на създателя на Художествената галерия – Иван Енчев – Видю, посетителите ще имат възможност да облекат ушита от модния дизайнер Мариела Гемишева рокля на розоберачка, за да се пренесат в по-ранни години от живота на нашия град и неговата богата културна история, както и да си направят снимка с нея и картината на казанлъшкия художник. 

Рени АТАНАСОВА