Музейният проект "С България в сърцето" започна с работилница за сурвакници. В нея се включиха деца на възраст от 6 до 12 години от град Балчик. Това съобщи Поликсения Петрова, уредник в Историческия музей в Белия град, по чиято инициатива се осъществява проектът, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Малчуганите са научили за древния български обичай - сурвакане. Той се извършва в първите часове на Новата година и има за цел да измоли здраве, добрина и благополучие за хората. В процеса на творческа работа децата са научили също, че сурвачката задължително се прави от дряново клонче, символ на плодородието, а пъпките по него са олицетворение на младостта.

Интересни са народните вярвания за символиката на украсата. Те са разказани от ръководителя на Фолклорна група "Преселски накит" Димка Кирчева. Вълнените конци символизират женското начало, червеният е против уроки, символ на здравето, зеленият е символ на плодородието, белият - на чистотата и късмета, а жълтият символизира слънцето и светлината. Възпитаници на Клуба за детско творчество "Ян Бибиян" в балчишкото село Гурково са пресъздали обичая "Сурва".

В следващите събития веднъж месечно, за децата от Балчик на живо, за българчетата по света - чрез онлайн платформа, екипът на проекта ще представя обичаи, традиции и нашенски занаяти. Във възстановките ще участват различни фолклорни състави от региона и цялата страна. Това, което предстои до края на седмицата, на 24 декември ще бъде излъчено виртуално пресъздаването на обичая "Коледуване" с участието на Група за пресъздаване на обреди и обичаи "Живи корени" от с. Гурково.

Жулиета НИКОЛОВА