Музей на гайдата ще бъде открит в село Стойките на 25 юни, когато ще се проведе и Националния гайдарски събор "Апостол Кисьов“. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян Мария Кисьова – председател на Народно читалище "Пробуда – 1903“ в селото, където ще се помещава обществената колекция. Тя припомни, че село Стойките е център на гайдарска традиция, както и рождено място на много гайдари. "От родопското село е и фолклористът Апостол Кисьов, който през 1961 г. създава, ръководи и дирижира легендарния оркестър "100 каба гайди". Ядрото на състава е от стойченски гайдари, като над 35 души участват в него. През годините в Стойките през къща е имало по един, дори по двама гайдари и това е причината мястото на Музея на гайдата да бъде именно там“, разказа Кисьова.

Тя допълни, че по инициатива на организационния комитет е започнало и събирането на експонати колекцията. Националният събор на гайдата "Апостол Кисьов" също се провежда в селото, като тази година ще бъде неговото трето издание. Читалището реализира и проект "Гайдата - древна и вечна", в който екипът е от фолклористи, музиканти, експерти и хора на изкуството, с познания в тази област. Музеят на родопския инструмент вече има регистрация в Министерството на културата, отбеляза председателят на читалището.

Кисьова посочи, че се радват на повече от 100 дарители и участници от цяла България, като събирането на експонати, свързани с гайдарството продължава и фонда ще продължи да се обогатява. "Издирва се и изкуството и гайдите на вече покойни творци, като музика, видеа, песни. Такива гайдари са Бай Дафо Трендафилов, Анастас Иванов, Константин Варимезов, бай Хальо. В музея ще се представят филми, звукови експерименти и много още изненада“, добави Кисьова.

Тя припомни, че една от първите й задачи като председател на читалището в Стойките е да възстанови ансамбъла за автентичен фолклор, който е създаден през 1948 г. от Апостол Кисьов. "По думите на Кисьов, от този състав е възникнала идеята за създаване на ансамбъл "Филип Кутев" през 1951 г. В същата година ансамбълът в Стойките, който е наброявал над 100 инструменталисти, е участвал в национален преглед в Пловдив. Там в журито са били Филип Кутев и Асен Диамандиев. Там са почерпили идеята за създаването на ансамбъл "Филип Кутев" и първия тракийски ансамбъл в Пловдив, който не съществува от години“, разказа Мария Кисьова. Тя подчерта, че сега в стойченския ансамбъл "Борика“ има около 40 участници, на възраст от 6 до 90-годишна възраст.

Нели ГЕРГЬОВСКА