И през 2024-а Регионалният исторически музей във Велико Търново ще е част от международната инициатива Европейска нощ на музеите, предаде кореспондент на "Фокус“. Отворен за безплатни посещения до 23:30 часа днес ще е музей "Затвор“. Всеки, който прояви интерес, може да разгледа експозицията без входни такси и през целия ден.

Регионалният музей в старата столица участва в инициативата от създаването й с различни събития и свободен достъп през годините до средновековните църкви в квартал "Асенов“, музеите "Затвор“, "Възраждане и Учредително събрание“, "Сарафкина къща“, Мултимедиен посетителски център, Археологически и експозициите в Арбанаси.

Европейската нощ на музеите се провежда по инициатива на френското Министерство на културата от 2005 година.

По своя формат инициативата представлява широко отворена програма към различни публики, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им.

Акцентира се върху младата аудитория чрез представяне на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство да предлага и други културни прояви.

"Заповядайте и споделете с нас Нощта на музеите“, канят от културната институция.