Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за квартал "Гео Милев" в рубриката "Назад във времето". Кварталът носи името на българския поет и публицист Гео Милев.Този район на столицата започва да се застроява около оформящия се бул. "Княз Кирил Преславски“ (сега ул. "Гео Милев“) през 30-те години на миналия век. Тогава кварталът се простира на изток до кв. "Царица Йоанна“ (днес кв. "Изток“) и "Цариградско шосе“, като на изток тогава се доближава до бившето село (сега квартал) Слатина, разположено край Слатинска река.

Снимка от квартал "Гео Милев" беше публикуване в голяма група във Facebook, видя Sofia24.bg. Фотографията е черно-бяла и е направена от хотел "Плиска", така че се вижда част от квартала. 

"Тази снимка ме върна в моето детство. Къщите, дворовете с череши… Там където сега е хотел Европа имаше двор с невероятни череши", сподели спомените си под фотографията софиянец. 

Квартал "Гео Милев" се намира на около 3 километра от центъра на града. Застроен е предимно с по-стари тухлени сгради, но има и много ново строителство. В този район може да видите сградата на Министерството на външните работи, зала "Универсиада“, църквата "Св. Троица“, парк "Гео Милев“, пазар "Ситняково“, параклисът "Свети Мина“. Това е кварталът, в който са разположени и няколко посолства, като румънското, индийското, израелското, черногорското и босненското. 

На територията на квартал "Гео Милев“ се намират останките на Слатинското неолитно селище, един от ранните археологически обекти на територията на София. То заема площ от около 80 декара.