"Моят живот - моята сила" е най-новата инициатива, която се реализира от Международния младежки център в Стара Загора. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" младежкият работник в Центъра Бояна Радева. Тя уточни, че този обучителен формат ще се проведе в пет модула на пет различни теми. Срещите ще се организират всеки четвъртък от 2 февруари до 2 март от 18.30 часа.

"Международен младежки център към Община Стара Загора през февруари месец насочва своето внимание към здравето на младите хора, а и не само. В тази връзка стартираме един продължителен обучителен формат. Нарекли сме го "Моят живот – моята сила“. Той се състои от пет последователни обучителни модули, срещи с младежите, които ще се провеждат всеки четвъртък в Младежкия център от 18.30 часа. Днес ще стартираме с модул, посветен на спорта и здравословното хранене. Поканили сме за лектор една прекрасна дама – София Нанева. Тя е човек, който активно се занимава със спорт, професионален хореограф е. Освен своето динамично спортно ежедневие, тя има и интерес към темата за здравословното хранене и изобщо към здравословния начин на живот. Силно се вълнува от това като пише, говори и живее тази тема за здравословния начин на живот и здравословното хранене. Тя е демонстрирала своето ежедневие и в тази връзка може да даде много ценни насоки за това какво младите хора могат да правят в своя ден, така че да живеят здравословно и да спортуват, за да поддържат здравия си дух в здравото си тяло", каза Радева.

Следващият модул е на 9 февруари. Той се свързва отново с темата за храненето, но я разглежда от една по-различна гледна точка. "Тук фокусът ще бъде върху хранителните разстройства. Лектор ще бъде психологът на Международния център Здравко Тенев. Той също така ще покани специалист диетолог, който да го подпомага в провеждането и воденето на този модул. Тук ще говорим повече за нездравословното хранене, за проблемите, които могат да бъдат свързани с храненето, как тези проблеми биха повлияли на нашето здраве, на тялото, изобщо на благополучието на човек. Този модул е по-скоро превантивен, като идеята е да сме загрижени за начина, по който се храним и за това как той ни въздейства на здравето. От една страна – загрижени, а от друга страна – не свръх фокусирани върху това хранене, ако то ще има негативни последици върху нас", обясни младежкият работник.

Третият модул ще бъде на 16 февруари. Той е посветен на вредните навици, а водещи лектори ще бъдат хора от Превантивния информационен център към Община Стара Загора, с които ММЦ си партнира много успешно. "Те ще говорят за употребата на психоактивни вещества като алкохол и цигари, как тези навици ни влияят, до какви последствия могат да доведат и т.н. Тук също има превантивен елемент и ще засегнем темата за това как можем да се предпазим от тези вредни за здравето ни фактори. Ще обърнем внимание на това как да се борим с тези зависимости, ако вече сме в техния капан. Предпоследният и последният модул носят малко свързани имена. Единият е "Здравето отвън“, а другият – "Здравето отвътре“. Надяваме се да е интригуващо не само като название на модулите, а и като съдържание, което сме подготвили да поднесем на младите хора. "Здравето отвън“ ще насочи вниманието ни към опазването на околната среда като нещо, което неизменно влияе на нашето собствено здраве. Поканили сме доброволци еколози, които отново са посветили до голяма степен своя живот към служенето на различни доброволчески каузи, свързани с опазването на околната среда. Ще направим точно тази връзка между това как да поддържаме една чиста среда около нас и как тя ще ни помогне да живеем много по-здрави. Последният модул "Здравето отвътре“ е по-скоро заключителен и обобщаващ. Ние като младежки работници в Младежкия център ще се включим в него. Ще представлява среща с хората, участвали в предходните модули. Ще имаме възможност да осмислим преживяното в този дългосрочен обучителен формат, да споделим какво сме научили, да извлечем ценни съвети и да си обещаем какво ще приложим в нашето ежедневие, за да можем да подобрим начина си на живот", каза Бояна Радева.

Рени АТАНАСОВА