Курсанти от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров", заедно със зам.-началника на училището по административната част и логистиката – кап. I р. Вълчо Атанасов, участваха във възпоменателни церемонии за почитане паметта на загиналите български воини във войните за национално обединение в Република Северна Македония.

На 22 юни 2024 г. група от Министерството на отбраната, от която бяха част представителите на Морско училище, почете паметта на героя от Междусъюзническата война – полковник Константин Каварналиев пред неговия паметник край град Дойран в Северна Македония.

Тази година се навършват 111 години от героичната гибел на полковник Каварналиев и военнослужещи от 3-та пехотна Балканска дивизия. На церемонията беше отслужена заупокойна молитва, а от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бяха поднесени венци.

В неделя, 23 юни, на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония, беше почетена паметта на военнослужещите, загинали в Междусъюзническата и Първата световна война с ритуал по поднасяне на венци и цветя.