Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров“ отбеляза 142 години от създаването си, предаде репортер на Агенция "Фокус". Първото техническо училище в България е създадено на 9 януари 1981 г., когато с Циркуляр №7/16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България се обявява, че се формира Морско училище.

Темелите на родното морско образование са положени в град Русе, а за инициатор на формирането му, историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, "заведующ“ Флотилията и Морската част (официалното название на ВМС на България през ХІХ в.). 142 години по-късно ВВМУ е синоним на морското образование в България и сред най-добрите морски университети в света.

"Щастлив съм, че успешно продължаваме заложените в миналото традиции и потвърждаваме ролята си на флагман на българското морско образование, безспорен лидер в Черноморския регион и Европа. През изминалата година положихме сериозни усилия при утвърждаването на новите ни специализации и специалности: "Кибероперации“, "Мехатроника“ и "Национална сигурност“. И, разбира се, на нашата най-голяма гордост през последните години: съвместната програма между ВВМУ, Медицинския университет – Варна, и Военномедицинска академия. Щастливи сме, че първият випуск вече е в шести курс, завърши академичното си обучение и в момента преминава системата от държавни стажове и държавни изпити“, посочи началникът на Морско училище – флотилен адрмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров по време натържественото честване.

Той изказа и своята благодарност към генерал- майор проф. Мутафчийски, Доктор Хонорис кауза на ВВМУ, който присъства на церемонията. Сред официалните гости бяха още кметът на Варна Иван Портних, зам.-областният управител на града Симеон Костадинов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и др.

Сред постиженията на флотската Алма матер през изтеклата година са и повишаването на позициите си й в националната рейтингова система и ре-сертификационен одит от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта на Япония, който потвърди оценката за високото качество на образование, което получават възпитаниците на ВВМУ.

За Морско училище годината бе успешна и по отношение на ремонта, модернизацията и доставянето на допълнително оборудване за мисията на научноизследвателския кораб "Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421 от състава на ВВМУ. За краткото време и въпреки трудностите, бе подготвен и отплава навреме, за да осигури транспорта и логистиката на 31-вата българска експедиция до Антарктида.

По време на тържествената церемония по случай годишнината на флотската Алма матер в знак на почит и признателност бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателите. Като част от честванията за 142-годишнината, бяха официално открити и нови лабораторни зала в катедра "Мехатроника“ на ВВМУ. Наградени бяха и изявени военнослужещи, цивилни служители, курсанти и студенти.

Десислава ВАСИЛЕВА