От 15 до 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – гр. Варна се превръща в център на младежката мода и красота. В морската столица ни очаква истинска модна фиеста, защото отбори от 21 професионални гимназии в страната се срещат в града, за да участват в националните състезания по професии " Млади таланти в модата" и "Най-добър млад фризьор и гримьор". Състезанията са организирани от дирекция "Професионално образование и обучение" на Министерството на образованието и науката, РУО – Варна и ПГ по текстил и моден дизайн – Варна в партньорство с Национална асоциация на училищата по мода "Росица Иванова".

Националното състезание " Млади таланти в модата" ще се проведе в три категории:  "Модно ревю", "Художествена скица" и "Сръчни ръце". Бъдещи модисти ще защитават  свои идеи, пресъздадени в художествени скици на модели  по темата "С дъх на море" и  ще участват  в състезателно модно ревю с изработените модели.

По време на националното състезание "Най-добър млад фризьор и гримьор" бъдещи коафьори и гримьори ще  представят  своите модни виждания за официална дамска прическа и вечерен грим на тема "Холивуд". Втората категория, в която участниците ще премерят сили е мъжко модно подстригване на тема "Fade".

Състезанията ще се проведат в  комплекс "Морско казино" във Варна и  в учебните работилници на ПГ по текстил и моден дизайн - Варна. 

Участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури – преподаватели, специалисти, бизнесмени от съответния бранш, изявени личности в модната индустрия.

На мащабното събитие ще присъстват  представители на МОН, РУО-Варна, Община Варна, директори на училища, представители на бизнеса, на висши учебни заведения, на Национална асоциация на училищата по мода "Росица Иванова" (НАУМ), на Асоциация на модните дизайнери в България и Българска асоциация за текстил, облекло и кожи  (БАТОК).