След извършени изчисления от експерти в Щаба на Военноморските сили (ВМС) (скорост на вятър и морско течение) е вдигнат вчера дежурния вертолет "Пантер“ от морската вертолетна авиобаза "Чайка, съобщиха от пресцентъра на ВМС. В 14:50 ч. екипажът на вертолета е открил мината, предал е координатите и е останал в района. Издадено е НАВИМ (навигационно известие до мореплавателите) за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев е извършил преход до мястото. Военните специалисти са класифицирали мината като котвена, тип "Ям“, приведена в бойно положение. В 16:45 ч. вчера мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, бе получен в Щаба на Военноморските сили вчера - 23 януари, от областния управител на Добрич. Около 11:30 ч. мината е забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.