Днес - 3 април от 11 часа на Морска гара - Варна ще се проведе официална церемония по посрещането на НИК 421 – "Св. св. Кирил и Методий", от състава на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Тържественото събитие ще ознаменува завръщането на първия български военен научноизследователски кораб от Антарктида след успешно приключената 32-ра експедиция на родните полярници. НИК 421 е сбъдната мечта за поколения антарктици.

Припомняме, че корабът отпътува на своето второ плаване на 8 ноември миналата година. Втората задача на експедицията бе осигуряването на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън, съобщиха от Морско училище.

През 2021 г. Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет "Св. Климент Охридски", придобиха научноизследователски кораб. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ.