Изключително интересно явление наблюдаваха днес жителите на Варна – морето се отдръпна на няколко метра навътре, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. В  други черноморски градове също се появяват подобни информации, а причината по всяка вероятност е силен вятър, който излезе късно снощи и причини редица проблеми в морските градове.

Варненецът Венцислав Сивов публикува във Фейсбук видео, в което се вижда как водата се е отдръпнала навътре.

От сайта Meteo Balkans допълват:

Явлението се нарича "сейша" или стояща вълна, след което отново се връща в първоначалното си положение.

Причини: 

На фона на общо спадане на атмосферното налягане през изминалото денонощие дават основание да се приеме, че колебанието на морето е в резултат на рязкото изменение на атмосферното налягане тоест  наблюдавана е появата на сейша.

Сейшите са свободни колебания на водата в затворени или полузатворени водни басейни (морета, езера или големи водоеми, както и в обособени техни части), които стават по инерция след прекратяване на въздействието на външните сили, в случая атмосферното налягане. През целия ден синоптичната обстановка над Балканския п-ов и западната част на Черно море е една и съща – област от ниско налягане, с бавно движещ се на E студен атмосферен фронт. Рязкото изменение на налягането вероятно е резултат от локални термични и динамични причини – нееднаквото нагряване на земната повърхност, движението на въздушните маси в свободната атмосфера и циркулацията на въздушните течения в системата на атмосферния фронт.