По традиция смолянското село Момчиловци отново отбелязва днешния празник Тодоровден, след едногодишно прекъсване заради пандемията. Това съобщи за "Фокус“ кметът на селото, Сийка Суркова. "Тази година селото събере отново гости отблизо и далече, любители на животните и конните спортове, на доброто настроение и красивите ни носии“, посочи кметът.

Празникът започна в 9:00 часа със света литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена“. В 11:00 часа е официалното откриване. По традиция ще има парад на конете, предвождан от иконата на Св. Теодор, както и местни гайдари и танцьори. Отец Николай ще поръси всички жители и гости на Тодоровден със светена вода за здраве.

След това присъстващите на празника ще могат да се насладят на атрактивни игри с коне. Животните ще бъдат оценявани в различни категории – най-тежък кон, най-красив кон. Ще има и награди за най-атрактивен коняр и каручка, както и много други. Интересното тази година ще е, че конете, ще мерят сили и ще се състезават в тегленето на ретро автомобил, отбеляза Суркова.

Водещ на празника ще е Веселина Бабдажанкова. За настроението на присъстващите ще се погрижи оркестър от млади таланти с ръководител Костадин Кисьов.

Нели ГЕРГЬОВСКА