Смолянското село Момчиловци отбелязва своя празник днес за 32-ра поредна година. Това съобщи за "Фокус“ Сийка Суркова – кмет на селото. Ще има представяне на две интересни книги на момчиловски автори – Веселина и Михаил Радкови, които са баща и дъщеря. Книгите са много интересни и се наричат "Свободамин“ и "Орисии“.

В 16:30 часа ще бъде официалното откриване на празника, с участието на местните самодейни състави от НЧ "Светлина“, ще гостуват и деца от НЧ "Кирил Маджаров“ – Смолян, както и изяви на учениците от основното училище и от детска градина "Изворче“ в Момчиловци. На откритата сцена на площада в селото ще бъдат изпратени и абитуриентите от селото, а те ще извият абитуриентско хоро.

Суркова допълни, че ще бъдат поздравени по традиция и 50-годишните юбиляри на Момчиловци, а те ще се хванат на наборното хоро, както е традицията и всеки ще поведе хорото. Тази година юбилярите са направили дар на селото, който вече функционира. "Те осветиха една част от наскоро изградената голяма подпорна стена в селото в цветовете на националния трибагреник и в тъмната част на денонощието преминаващите могат да видят трибагреника, който гордо свети в центъра на Момчиловци. Те дариха и красива японска вишна, която е посадена в двора на Норвежката къща съвсем близо до Музея и Църквата“, уточни кметът на селото. Празникът ще продължи с веселие с оркестър "Тракийско настроение“, с ръководител Петко Кънев.

Кметът на Момчиловци отбеляза, че акцент тази година в програмата е нещо, което ще се случи за първи път от доста време насам и това е танцът върху жарава с нестинаря Станислав Каманлиев, който идва от село Кости, Странджанско, където нестинарството най-вече се практикува. Той ще танцува за гостите на празника с иконата на светите равноапостоли Константин и Елена, отбеляза Суркова.

Утре, на 21 май Момчиловци ще отбележи и храмовия празник на църквата, носеща името на "Св. св. Константин и Елена“. Тогава ще бъде отслужена тържествена света литургия и ще бъде дадена благословена трапеза в двора на храма.

Празничните прояви в Момчиловци продължават до 3 юни. В програмата са залегнали факелното шествие на децата от училището и от детската градина, което ще се проведе на 23 май, в навечерието на празника на славянската писменост.

На 25 май, която е празникът Спасовден, на параклиса "Възнесение Господне“, край Момчиловци ще бъде отслужен тържествен водосвет и даден курбан за здраве.

На 27 май в едноименния параклис ще има празник в едноименния параклис "Св. св. Константин и Елена“. Ще има тържествен водосвет и благословена трапеза, а за настроението на присъстващите ще се грижи оркестър "Фамилия Пареви“ и приятели.

Суркова, подчерта, че друг акцент от празничните прояви тази година е откриването на захарната изложба на български арт декоратори "Момчиловци – Захарна магия в сърцето на Родопите“ на 3 юни. "В нея посетителите ще видят изящните забележителности на Момчиловци, направени изключително прецизно и красиво от захарно тесто. Част от декораторите правят църквата, камбанарията в селото, други различни ансамбли. Родопски герои ще оживеят също от захарно тесто, измайсторени изящно и красиво. Арт декораторите са от цяла България и се подготвят от доста дълго време, за да ни гостуват. С нетърпения чакаме да видим тези произведения на изкуството, като изложбата ще остане в Момчиловци на 3 и 4 юни“, каза още кметът на селото.

Нели ГЕРГЬОВСКА