Още през миналия месец започна подмяна на уличното осветление в няколко населени места в община Балчик - в селата с туристически поток през летните месеци: Кранево, Рогачево, Оброчище и в морския общински център, предаде репортер на "Фокус"

Старите улични лампи ще бъдат подменени с нови LED осветителни тела и по този начин ще бъде постигнато намаление на разходите и по-голяма ефективност. Дейностите са по проект за енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление по Националния план за възстановяване и устойчивост.

По проекта са предвиденi демонтаж на съществуващите осветителни тела и кабелите към тях и полагане на нови медни проводници, отговарящи на мощността на консуматора. Дейностите включват също изграждане на две фотоволтаични централи за нуждите на уличното осветление с производствен капацитет 20000 kWh годишно.

Инвестицията е на стойност близо 900 000 лева и има за цел повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на Община Балчик.  Очакваните енергийни спестявания след реализацията на проекта са в размер на 81% спрямо реално отчетеното базово енергопотребление през 2022 година. Срокът за изпълнение на проекта е година и половина.

Жулиета НИКОЛОВА