Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението е на заместник-кметовете Илиян Павлов и Никола Барбутов и предстои да бъде одобрено на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. По този начин общината ще може да представи проектното си предложение за финансиране по програма на Министерството на енергетиката, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Столична община, предава "Фокус".

Енергийната ефективност е приоритет за местната власт и заради това Столичната община извърши технико-икономически анализ на системите за осветление. В районите "Изгрев", "Искър", "Младост", "Панчарево", "Студентски", "Витоша", "Лозенец", "Овча купел", "Средец", "Триадица", "Връбница", "Надежда", "Слатина" и "Подуяне" установените стари и амортизирани енергоемки осветителни тела ще бъдат подменени с нови и енергоспестяващи лампи.

Според изготвеното предложение са включени средните улици и булеварди, където осветлението ще бъде изцяло подменено:

- бул. "Александър Пушкин" – от бул. "Цар Борис III" до ул. "Даскал Стоян Попандреев";

- бул. "Андрей Ляпчев" – от бул. "Св. Климент Охридски" до бул. "Александър Малинов";

- бул. "Андрей Сахаров" – от ул. "Св. Киприян" до бул. "Андрей Ляпчев";

- бул. "Братя Бъкстон" – от бул. "Цар Борис III" до бул. "Никола Петков";

- бул. "Брюксел" – от ул. "Продан Таракчиев" до бул. "Цариградско шосе";

- бул. "Джеймс Баучер";

- бул. "Драган Цанков" – от бул. "Пейо Яворов" до бул. "Д-р Г.М.Димитров" и от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до бул. "Пейо Яворов";

- бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" – от бул. "Драган Цанков" до бул. "Мадрид";

- бул. "Копенхаген" – от бул. "Проф. Цветан Лазаров"  до ул. "Самоковско шосе";

- бул. "Ломско шосе" – от ул. "Република" до кръговото при ул. "Острова";

- бул. "Никола Петков" – от бул. "Цар Борис III" до ул. "Равнище";

- бул. "Овча купел" – от ул. "Житница" до "Цар Борис III";

- бул. "П.Ю.Тодоров";

- бул. "Филип Аврамов" – от бул. "Александър Малинов" до ул. "Самара";

- бул. "Христофор Колумб" – от бул. "Цариградско шосе" до ул. "Продан Таракчиев";

- бул. "Цар Борис III" – от бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" до бул. "Никола Петков";

- бул. "Цар Освободител" – от бул. "Васил Левски" до пл. "Орлов мост";

- бул. "Цветан Лазаров" – от ул. "Димитър Пешев" до ул. "Кривина";

- бул. "Черни връх";

- бул. "Шипченски проход" – от бул. "Михай Еминеску" до ул. "Иван Димитров-Куклата";

- локалното платно на бул. "Цариградско шосе" – от 4-ти км в посока бул. "Александър Малинов";

- пътен възел "Казичене";

- пътен възел "Цариградско шосе";

-  участъци от улиците: "8-и декември"; "Акад. Борис Стефанов"; "Алеко Богориди"; "Амстердам"; "Ангел Войвода"; "Атанас Дуков"; "Атанас Узунов"; "Бели Дунав"; "Боян Магесник"; "Бяла черква"; "Васил Кънчев"; "Войнишко въстание"; "Ген. Йосиф Гурков"; "Гео Милев"; "Йордан Хаджиконстантинов-Джинот"; "Костенски водопад"; "Любляна"; "Макгахан"; "Незабравка"; "Нишава"; "Обиколна"; "Проф. Марко Семов"; "Резбарска"; "Република"; "Самоковско шосе"; "Стоян Михайловски"; "Фредерик Жолио Кюри"; "Христо Силиянов"; "Цар Иван Асен II".

Бюджетът на проектното предложение е в размер на 2,539 млн. лева – от които близо 2 млн. лева се планира да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лева от бюджета на СО за 2025-а година.

Целта на модернизацията е подобряване качеството на уличното осветление, намаляване на разходите за електрическа енергия, както и справяне с уличната престъпност. По време на извънредното заседание на градския парламент по сигурността кметът на София Васил Терзиев посочи, че подобряването на осветлението в града е една от мерките за това софиянци да живеят в по-спокойна градска среда. Вече е възстановено изцяло неработещото осветление в два от най-посещаваните паркове – "Южен парк" и "Западен парк", а в момента се работи активно това да се случи и в "Заимов" и "Хиподрума".