Втората спирка на мобилната изложба "Плакатът", която представя творческия път на родения в Добрич Людмил Чехларов, е Силистра, предаде репортер на Агенция "Фокус". Художествената галерия в Добрич ще представи на публиката в крайдунавския град творби на плакатиста от своя фонд и едноименния каталог, посветен на художника.

Преди малко повече от година Художествена галерия – Добрич получи от проф. Людмил Чехларов дарение от над 150 авторски проекта за плакат и 233 плаката в тираж, проекти за пощенски марки и запазени знаци – личен архив на автора. Дарението хронологично документира творческия път на художника, формирането на неговия визуален почерк и влиянието му върху развитието на съвременния плакат в България. Изложбата проследява развитието на плакатното изкуство и театралния афиш на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов“в София от 60-те години на ХХ век до наши дни.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия, специалност "Плакат“. Започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни, смешни или сериозни, приканващи зрителя да влезе в театралната зала. Той е сред бележитите преподаватели, които десетилетия наред определят насоките в развитието на приложната графика. Заедно със свои колеги е инициатор на триеналето на театралния плакат.

В 180-те цветни страници на каталога прецизно са аранжирани театрални и събитийни плакати, обхващащи цялостното творчество на художника. Книжното тяло включва и специализирани текстове на доц. д-р Ненко Атанасов, ученик на проф. Людмил Чехларов и задълбочен изследовател на творчеството му, д-р Румена Калчева, арт критик със сфера на изследване съвременното българско изкуство и експониране на изкуство в алтернативна среда, и проф. д-р на науките Камелия Николова, специалист в областта на историята на европейския и българския театър, теорията на представлението, режисурата, театралния авангард и съвременните театрални практики.

Гостуващата изложба е част от проект на ХГ-Добрич, финансиран от Министерство на културата по програма "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. В него са включени пътуващи изложби с плакати от дарението, съпътстващи събития и представяне на каталога в няколко галерии в страната – Шумен, Варна, Силистра и Бургас, партньори на добричката галерия.

За пръв път инициативата популяризира на национално ниво цялостно творчеството на Людмил Чехларов, водещ автор в плакатното изкуство. Изложбата ще бъде официално открита в Художествена галерия - Силистра на 2 февруари в 17:00 ч.

Жулиета НИКОЛОВА