Мобилна фотодокументална изложба, посветена на спасяването на българските евреи, беше открита в къща-музей "Димитър Пешев“, предаде репортер на "Фокус“.  Мобилната изложба е дело на Регионалния исторически музей в града.

На таблата е разказано за Кюстендилската акция по спасяването на българските евреи. Доцент д-р Ангел Джонев посочи, че през ХХ век Кюстендил е особено място и се появява два пъти на картата на света. Единият път е през периода 1915 – 1918 година, когато в града е разположена Главната квартира на действащата армия. Вторият път, през втория световен конфликт, когато се извършва акцията за спасяването на българските евреи.

"Един значим момент на хуманност. Дело на петима кюстендилци, които в най-мрачното време в историята на човечеството, застанаха на добрата страна“, каза историкът Ангел Джонев.

Той подробно разказа за делото на кюстендилците Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, които допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България.

В мобилната изложба, която е на български и на английски език, може да се проследят всички действия, довели до щастливия край за българските евреи.

Венцеслав ИЛЧЕВ