Мобилна изложба, представяща плакатиста Людмил Чехларов, ще посети от януари четири български града. Първата спирка ще бъде Шумен. Това съобщи на пресконференция директорът на Художествена галерия - Добрич Недко Недков, предаде репортер на Агенция "Фокус". Гостуванията са част от проект на екипа й, който ще популяризира мащабното и стойностно творчество на художника, роден в Добрич, живял и работил в столицата. През миналата година Людмил Чехларов дари на добричката галерия личната си колекция от 155 оригинални авторски проекта и над 230 плаката в тираж.

Художествената галерия в Добрич поставя началото на задълбочено изследване на творчеството на този български плакатист, известен в средите на творците, популярен и със своята преподавателска дейност. Първите стъпки бяха представяне на творчеството му в Добрич в рамките на мащабна изложба и в Балчик като част от инициативата "Нощ на музеите". Пътуващата изложба с творби на Людмил Чехларов от фонда на галерията ще разшири аудиторията и ще потърси сред нея бъдещи изсл news pic 2
©
едователи на творчеството му. По време на гостуванията ще бъде представен и каталогът "Плакатът - Людмил Чехларов". Луксозното печатно издание и мобилните изложби са финансирани по проекти от Национален фонд "Култура".

През февруари пътуващата изложба ще гостува в Силистра и след това във Варна, през март - в Бургас. Там предстои среща със студенти от специалност "Плакат и визуална комуникация". В останалите градове също ще се разчита на среща със студенти и ученици, изучаващи изкуство.

Жулиета НИКОЛОВА