Мобилна изложба "Плакатът - Людмил Чехларов" на Художествена галерия - Добрич започва своята обиколка от Шумен. Това съобщи директорът на културното ведомство Недко Недков, предаде репортер на Агенция "Фокус". На 17 януари експозицията ще бъде открита в Художествена галерия "Елена Карамихайлова“ в Шумен. Поредицата от гостуващи изложби в български градове се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" и Министерство на културата, в изпълнение на проект на добричката галерия.

Осигурените средства са по програма "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. Освен пътуващи изложби с плакати на Людмил Чехларов са предвидени съпътстващи събития и представяне на каталог с творчеството на плакатиста в няколко галерии в страната – в Шумен, Варна, Силистра и Бургас. Всички те са партньори на Художествена галерия – Добрич. За първи път на национално ниво ще бъде популяризирано цялостно творчеството на Людмил Чехларов, водещ автор в плакатното изкуство.

Преди година галерията в Добрич получи голямо и ценно дарение от плакатистта, роден в добруджанския град. То включва личния архив на художника - авторски проекти и плакати в тираж, които през 2022 г. бяха включени в каталог. Неговото съставяне и издаване са финансирани от НФ "Култура“. Дарението хронологично документира творческия път на автора, формирането на визуалния му почерк и влиянието му върху развитието на съвременния плакат в България. В 180 цветни страници прецизно са аранжирани театрални и събитийни плакати. Те обхващат творчеството на художника в широк диапазон - от 60-те години на ХХ век до наши дни.

Людмил Чехларов твори през годините и в областта на графичния дизайн, илюстрацията и живописта. Негови произведения са представяни в изложби в близки и далечни точки по света - Куба, Индия, Сирия, Монголия, Германия, Канада, Русия, Япония, Франция, Латинска Америка и други. Авторът е носител на награда на ЮНЕСКО за театрален плакат.

Жулиета НИКОЛОВА