Мобилен ваксинационен пункт на Български Червен кръст ще бъде позициониран в Мездра, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. На 20 януари, 10-ти и 24-ти февруари кемперът ще бъде разположен на паркинга пред сградата на Община Мездра.

Мобилният ваксинационен пункт е оборудван според изискванията за временни имунизационни пунктове и включва екип от лекар и медицинска сестра.

Всеки, който желае да си постави ваксина срещу Covid-19, може да го направи напълно безплатно в часовия диапазон от 10:00 до 15:00 часа в посочените дни срещу представяне на документ за самоличност, а сертификатът, удостоверяващ ваксинацията, се издава на момента.

Ваксинационният пункт разполага и с ваксини за деца, като от БЧК напомнят, че поставянето на ваксини на непълнолетни лица става само в присъствието на родител.

Мобилните ваксинационни пунктове са част от инициативата на БЧК "Ти решаваш“ по Програма "Дейности в отговор на Covid-19 в България", финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Целта на тази инициатива е да бъде предоставена възможност на гражданите да получат на място достоверна информация относно разпространението на Covid-19, развитието на вируса и възможните постковид симптоми, за да вземат информирано решение дали да си поставят ваксина.