Мобилен пункт ще събира опасни отпадъци от домакинствата, научи Sofia24.bg.От Столичния инспекторат съобщиха, че на 5 юни пунктът ще бъде разположен на ул. "Париж“ № 5, на паркинга пред Столичен инспекторат в часовете от 11:00 до 19:00 часа.

Известно е, че на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда, който се чества от 1973 г. насам с резолюция на Общото събрание на ООН. Целта е се да придаде човешко измерение на проблемите с околната среда и да насърчи всеки един да предприеме реални действия за опазването на Планетата. "ЕкоСейф- СОФ“ ДЗЗД с мобилния пункт ще предостави възможност на гражданите на столицата възможността да предадат безвъзмездно опасни отпадъци, останали в домовете им като:

- Лакове и бояджийски материали – лакокове, бои, разтворители и разредители за бои, мастила, терпентин, лепила.

- Домакински препарати и химикали – перилни и почистващи препарати съдържащи опасни вещества, белина, дезинфектанти, препарати за растителна защита и борба с вредителите, киселини, основи, реактиви и други.

- Замърсени опаковки или опаковки съдържащи остатъци от опасни вещества.

- Фармацевтични продукти - лекарства с изтекъл срок на годност.

- Луминесцентни лампи.

Целият график, както и информация за домашни посещения, може да се видят на https://waste.sofia.bg/dangerous/ както и на Facebook страницата на Екосейф - ecosafewaste.

Домашно посещение може да се заяви на тел. 0885 401 300, всеки делничен ден от 09:00 до 18:00 часа и на телефонен секретар през почивни и празнични дни, в случай, че предавате опасни отпадъци над 1 килограм от вашето домакинство. След направената регистрация ще се организира домашно посещение веднъж месечно при спазване на минималните количества.

График на мобилен събирателен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата за 2024 година.